Achtergrond

Scott wordt ingezet als dekreu voor de Château Mystique teefjes. Scott is een mooie, trotse reu met een speels karakter.

Voor het inzetten van Scott als dekreu gelden spelregels. Wij volgen hierin het fokreglement van de Schotse Herder Vrienden en zijn soms nog strenger. Alles voor gezonde nakomelingen (voor zover dat mogelijk is). Hieronder worden ze puntsgewijs weergegeven.

Verwantschap: Genetisch dient er geen overeenkomst te zijn in de stamboom van de teef en Scott (Duke Château Mystique).

Heupuitslag: HD-A. De teef heeft een heuponderzoek gehad met de uitslag HD-A

ECVO-onderzoek: De teef heeft een actueel ECVO-onderzoek met goed resultaat. Scott krijgt jaarlijks een ECVO-onderzoek en is klinisch vrij van alle oogziekten.

PRA-DNA en DM-DNA: Aangezien Scott genetisch vrij is van de (in de huidige stand van de wetenschap bekende) genen die zowel kunnen lijden tot de ziekten Progressieve Retina Atrofie en Degeneratieve Myelopathie, hoeft het teefje hier niet op te worden getest. Echter testen wij ook al onze teefjes wel via DNA onderzoek om te weten of de nakomelingen genisch drager van het PRA of DM-gen kunnen zijn. 

De dekking: De dekking kan alleen plaatsvinden als de teef er rijp voor is. Dat is niet altijd gemakkelijk te bepalen. Bij de ene teef is dit ongeveer 10 dagen na de eerste vloeiing en bij de andere teef kan dat wel dag 16 zijn. Om die reden laten wij bij de teef bloed afnemen voor een progesterontest om het dekmoment te bepalen.

Een geslaagde dekking neemt gemiddeld een 1/2 tot 1 uur in beslag, waarbij de honden circa 15 tot 20 minuten gekoppeld zijn. Het teefje wordt met een tussenpose van 1 dag totaal 2x gedekt. En dan is het afwachten.....

 
Wij hebben af en toe een nestje en fokken conform het reglement van de Schotse Herder Vrienden en Raad van Beheer.Contact

chateau-mystique Schoonhetenseweg 3
Mariënheem
8106 AZ
+31.0636553648

tcmjansen@hetnet.nl